За Ба Гуа Джан

Ба Гуа Джан е вид традиционно китайско бойно изкуство, което принадлежи на вътрешния боен стил.Сред основните принципи на Ба Гуа Джан са принципите на подвижност и умело прилагане на сила. Този боен стил се карактеризира с постоянно движение в кръг и се стреми към изграждане на вътрешна ос, по която да се движи тялото и която синхронизира съзнание и физика.

В превод Ба Гуа означава “осемте триграми”. Тези триграми стоят в основата на китайската философска традиция. Всяка триграма се състои от три линии- прекърнати-ин и непрекъснати-ян, които в различна комбинация имат различно значение- 8-те главни елемента- Земя, Небе, Вода и Огън- 4те главни и Вятър, Гръм, Планина, Езеро- 4те подпомагащи.

 

За преподавателя:

Румяна Буджева е доктор по социология, занимава се с научна работа към Българска Академия на науките. Сред изследванията и статиите, които публикува, широко присъства темата за школите за традиционни китайски бойни изкуства, влиянието на китайските традиции и ползите от практикуването на кунг фу. Участва редовно в конференциите на Института Конфуций, където представя резултатите от своите проучвания.

Интересът ѝ към различните системи за самоусъвършенстване и езотеричните учения по света датира още от началото на 90те години, когато започва да практикува Чи Гун и Йога. От 2009 г. до момента посещава школите на майстори като Ян Дзинпин и Шън Фей за традиционни китайски бойни изкуства, където обучението се провежда от висококвалифицирани учители според най-добрите китайски традиции. Към момента има повече от 10-годишен опит в практикуването и усъвършенстването на вътрешни стилове като Си Ни Цюен, Ба Гуа Джан и Тай Чи.

През 2015 г. започва редовни занимания с Даоски практики за жени, техниките на Нефритеното яйце и Даоски енергийни медитации. От 2017 г. е асоцииран инструктор в системата на Универсално Лечебно Дао.

 

Занятията ще се провеждат всеки вторник от 18:30 часа в сградата на Китайския културен център.

Курсът започва на 18 ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *