Курсове по китайска медицина

 

 

За лектора:

Майстор Яна Зарева-Спасова е дипломиран специалист по китайска традиционна медицина. През 2006 г. тя завършва 4-годишна магистърска програма в American College of Traditional Chinese Medicine, Сан Франциско, САЩ, където получава академична квалификация във всички направления на китайската традиционна медицина – диагностициране, терепавтична акупунктура и билколечение. Допълнително е обучена в аурикулотерапия, електроакупунктура, лечение с вендузи, лечение с мокса, Шиатсу терапия, както и специализира в лечение с храни. Последната година от образованието си Яна стажува в онкологичната клиника на престижнaта университетска болница UCSF, Сан Франциско, където в екип с конвенционални доктори лекува раково болни пациенти.

През 2008 г. Яна създава интернет портала „Проектът Холосапиенс“ (www.holosapiens.com), който цели да образова широка аудитория от специалисти и неспециалисти в принципите на китайската традиционна медицина. Проектът Холосапиенс допълнително интегрира методите на китайската медицина със западната конвенционална медицина. Към днешна дата той има над 2500 посетители на месец от цял свят.

През 2012 г.  Яна заминава за Китай, където близо 4 години преподава в Медицинския факултет на Шендженския университет (Шенджен, Китай). Там тя създава учебни програми по медицински английски, медицинска терминология и китайска медицина на базата на които съставя учебник, който Шендженския университет публикува в две издания. През периода на нейното преподаване студентите от медицинския факултет оценяват Яна по качество на преподаване в първите 5% от преподавателите на университета. През 2017 г. тя получава наградата за преподавателско отличие от декана на факултета по медицина. Същата година получава още покана и официален сертификат от държавния център за продължаване на образованието в Шенджен за „гостуващ професор в областта на здравето и семейното плануване“.

 

 

2018 г. Яна се завръща в България. Тук тя започва разработването на специализирани образователни програми по китайска традиционна медицина и търси методи за колаборация на китайската медицина със западната конвенционална медицина. Тя също развива интерес към българската народна медицина и изгражда нова теория за систематизиране на българските билки като търси закономерности в лечебните им свойства базирайки се на логиката на китайската Materia Medica.

 

 

Курсове

Три начални стъпки в китайската традиционна медицина и кратка разходка сред китайската Materia Medica – Модул 1

(основополагащ курс, необходим за продължаване към Модул 2 и Модул 4)

 

 

Курсът ще започне с общо представяне на китайската традиционна медицина и различните методи и теории използвани в диагностицирането. Ще разгледаме в по-голям детайл три от тези теории – теорията за Ин и Ян, теорията за Петте Елемента и теорията за Чи. Тези три теории ще ни послужат като фундамент на който да стъпим, за да разберем как работи човешкото тяло (от перспективата на китайската традиционна медицина) и как се развиват неговите дисхармонии и патологии. Те също ще ни послужат като база за извеждане на храната като лекарство. С това ново разбиране ще разгледаме лечебните свойства на храните според тяхната температура, вкус и цвят. Ще говорим в детайл за лечебно хранене и по-конкретно за балансиране на различните дисхармонии в човешкия организъм с храни. Ще мигрираме през сезоните и ще говорим за сезонни храни и сезонно хранене. Ще завършим курса с „кулинарна медицина“ като обсъдим няколко билкови супи и някои други интересни лечебни ястия.

 

Китайскaта традиционна медицина и един различен подход за справяне с хронични негативни емоции – Модул 2

(необходими предварителни курсове – Модул 1)

 

 

Според китайската традиционна медицина 7 смущаващи емоции като гняв, мъка, тревога, страх и др. са свързани с определен орган в човешкото тяло и се проявяват когато този орган е в дисбаланс (както и обратното). Ако балансираме органа, на който съответства една негативна емоция, то самата емоция също ще се повлияе и балансира. Това означава, че негативните емоции могат да бъдат повлиявани не само чрез менталното ни осъзнаване, но и чрез нашата физиология и биохимия. С други думи китайската традиционна медицина ни дава различен инструмент за справяне с хроничните негативни емоции, а именно – тялото. В този курс ще разгледаме кои са 7-те емоции и с кои органи те са свързани. Ще се научим как да намерим точната патология на органа използвайки физическите симптоми съпътстващи различните негативни емоции. Ще разберем как с едни от най-чистите лечебни похвати – храна и акупресура – можем да повлияем за балансирането на съответния орган и с това – за балансирането на самата емоция.

 

Детско здраве – Модул 3

(необходими предварителни курсове – няма)

 

 

Детският организъм за разлика от този на възрастния човек по-рядко се повлиява от вътрешни дисхармонии, защото детето все още няма в себе си натрупани токсини, стрес и негативни емоции. Детето най-вече страда от акутни заболявания. Тези акутни заболявания са предизвикани от 6 климатични фактора, които в китайската медицина се наричат „6-те напасти“. В този курс ще разгледаме кои са „ 6-те напасти“, как се проявяват и в кои сезони те са доминантни. Ще разберем как да предпазим детето от „6-те напасти“, но и как да му помогнем с храни и китайски масаж ако те го „похитят“. Допълнително ще разгледаме някои детски хронични заболявания и техните първопричини. Ще завършим със схема за засилване на детската имунна система с правилно хранене, китайски масаж, каляване и сън.

 

Женско здраве – Модул 4

(необходими предварителни курсове – Модул 1)

 

 

Този курс разглежда уникалната физиология на жената през погледа на китайската медицина. Ще разгледаме спектър от симптоми свързани с женския месечен цикъл (както и други особености свързани с женската физиологична зрялост) и ще разберем кои храни, хранителни комбинации и акупресурни точки могат да бъдат в полза за хармонизирането на тези ежемесечни болезнени физическо-емоционални състояния.

 

График и цени

Модул 1 –  всяка първа събота и неделя от месеца / 6 часа на ден с 1 час обедна почивка; цена: 200 лв.
Модул 2 – всяка втора събота от месеца / 6 часа на ден с 1 час обедна почивка; цена: 100 лв.
Модул 3 – всяка трета събота от месеца / 6 часа на ден с 1 час обедна почивка; цена: 100 лв.
Модул 4 –всяка четвърта събота от месеца / 6 часа на ден с 1 час обедна почивка; цена: 100 лв.

 

 

One Thought on “Курсове по китайска медицина”

  • Здравейте, проявявам интерес към курсове по Китайска медицина. Може ли да ми дадете повече информация – кога започва курса и как да се запиша.
    Поздрави
    Павлина Кръстева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *