Курсове по китайски език за начинаещи (1-ви – 12-и клас)

 

Цена: Един семестър (12 седмици- 48 учебни часа) – 550лв.

Време на провеждане:
Курсовете са разделени на две групи- седмична и съботно-неделна. Занятията ще се провеждат два пъти през работната седмица в понеделник и сряда, като занятията са с обща продължителност два часа, от 18:30ч. до 20:30ч. Курсове ще се състоят и в събота и неделя от 10:00ч. до 12:00ч.

Програмите на двете групи са еднакви- учебните планове на курсовете в понеделник и събота са идентични, както и тези на курсовете в сряда и неделя. Това позволява на учениците да избират удобното за тях време за посещение на занятия, както и да повтарят урок, ако изпитват затруднения (повтарянето на занятия става с предварително обаждане и уговаряне).

Защо трябва да учим китайски?

Китай е основна световна икономическа сила и владеенето на китайски език предоставя значителни възможности за професионално развитие и допринася за по-доброто Ви бъдеще. Същевременно с това китайският език е най- добрият начин да се докоснем и разберем удивителната китайска култура и многовековна история. Затова Ви каним да се присъедините в приключението да учиш китайски.

Какво представляват курсовете?

Езиковите курсове по китайски за начинаещи са насочени към ученици, които имат интерес към китайския език, но все още не са имали възможността да започнат обучението си. Ние използваме иновативни и интерактивни преподавателски методи, за да стимулираме интереса на учениците, да повишим познанията им в различните езикови аспекти (слушане с разбиране, говорене, писане и четене). Изготвили сме специални учебни пособия за ученици, чиито майчин език не е китайски и събрахме екип от български и китайски учители с богат преподавателски опит. Курсовете са разделени на теоретична и практическа част.

Когато учим китайски, все пак трябва да се запознаем и с китайската култура. Теми, свързани с калиграфията, китайската традиционна живопис, традиционните танци, кунг фу, празниците, фолклорните приказки, китайския хороскоп са само част от програмата, която безспорно ще предизвика интереса към запознаването с китайските традиции. След няколко години учене на китайски учениците ще могат да успешно да се справят с 4-тото ниво от Изпита за степен на владеене на китайски език (HSK), което позволява свободно владеене на езика, достатъчно за живот и работа в Китай.

Курсовете са разделени на 6 нива:

1-во ниво: Предназначено е за ученици, които не са изучавали китайски език, не са запознати с пинин (международната латинизирана транскрипция на китайските срички) и не са имали възможност да се докоснат до китайската писменост. По време на този курс, учениците усвояват основата на използването на пинин и изписването на йероглифите. Темите, на които отделяме внимание, са поздрави, как да представим себе си и семейството си, различните цветове, числа, животни, плодове, живота в училище, както и други основни теми от ежедневието. За да направим учебния процес по-активен и ефективен, използваме интересни снимки, различни учебни пособия и игри, които да предизвикат любознанието на учениците.

2-ро ниво: Използвайки вече усвоените думи и фрази, учениците ще могат да отговарят свободно на прости въпроси, свързани с ежедневието им, ще могат да водят диалози с кратки изречения на теми като времето, различни спортове, хобита, работа, градски транспорт и пътуване. Завършилите това ниво деца ще могат да четат пинин, да разпознават и изписват базови йероглифи, както и да пеят китайски песни.

3-то ниво: По време на тази степен на обучението въвеждаме темите за държавите, лексика, свързана с пазаруването и други разнообразни теми от ежедневието. След завършването му учениците ще могат да разпознават и изписват по-сложни йероглифи и ще са усвоили песни и текстове с по-богата лексика.

4-то ниво: Курсистите ще могат да разговарят на теми като здраве, мода и развлечения, пътуване, интернет, медии, пътуване и други, ще могат да водят диалози, като задават и отговарят на най- различни въпроси, ще могат да разказват кратки истории. Постепенно ще се научат самостоятелно да обменят информация и да общуват извън зададените от урока рамки. По време на този курс учениците активно ще упражняват езиковите си умения, благодарение на натрупаната лексика, говорейки за хобита и интереси, ученическия живот и други. С помощта на предоставените интерактивни материали за китайската култура и история, китайските фразеологизми и известни стихотворения ще разширят културните си познания и кръгозора си.

5-то ниво: Опирайки се на основата на наученото до момента, учениците ще могат да дават препоръки, да описват градска среда и да формират по-сложни фрази. Ще могат да водят разговор за познати и непознати за тях теми. Курсистите ще са способни свободно да разговорят и да четат сравнително дълги разкази, народни приказки и други.

По време на този курс ще се запознаем с древната китайска история, редица поговорки, пословици и други. Курсът ще наблегне на трупането на речников запас и на развитието на уменията за четене и писане.

6-то ниво: Курсистите ще могат напълно свободно да водят разговори на разнообразни теми и безпроблемно да четат и разбират по- дълги и сложни текстове на китайски език.

Цялото обучение отнема 3 години, като всяка година успешно се минават по две от гореспоменатите нива. Ако някой курсист иска да мине на по-горно ниво може да положи изпит за преместване в по-напреднала група. При успешно преминаване на изпита, курсистът бива преместен в по-подходящото за него ниво.

 

2 Thoughts on “Курсове по китайски език за начинаещи”

  • Не мисля, че часовете за провеждане на занятията са съобразени с учебните програми на учениците в училище. Например: при втора смяна децата учат до 19:30 ч. Ако посещават курсовете в събота и неделя, означава месеци наред да нямат почивен ден. По-удачно е през седмицата да имат вечер по 1 учебен час от 20:00 ч. и само в събота ( без неделя ) – по 2 или 3 учебни часа сутринта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *