Какво е Тайдзицюан?

 

ТАЙДЗИЦЮАН, известно още като ТАЙЧИЧУАН или ТАЙЧИ, е бойно изкуство с хилядолетна история, преминало през Времето и Пространството, дарено на древните китайци от Великите посветени. Майстор Ян Лучан казва за ТАЙДЗИЦЮАН, че това е …”Небесният път, донесен от Безсмъртните на Земята” Това е изкуство, което може да се практикува както в своя боен аспект, така и като енергийна система от движения за вътрешна хармония между духа и тялото.
Тайчи е състояние на динамична форма на медитация. Много хора го възприемат като вид гимнастика, но тази ”гимнастика” оказва такова благотворно влияние върху човешкото тяло и психика, както никоя друга гимнастика или вид спорт. Тайната на това влияние се корени в движенията и работата с вътрешната енергия на човека. Движенията са бавни и равномерни, без напрежение. Съвършенството зависи не от физическата сила и грубото външно усилие, а от вътрешното съзнание и мисъл.
Във всяко движение е въплатена натурфилософията за ИН и ЯН. Използвайки принципите на ИН и ЯН, човек  е връзката между ЗЕМЯТА и НЕБЕТО, той черпи енергия от тези свои „родители”.

Още за Тайчи…
Тайчи развива и балансира различните видове енергии в човешкото тяло. Една от целите е да се достигне до правилната циркулация на Ци енергията по меридианите на човешкото тяло, да се укрепи Дзин енергията, която се свързва със здравето, а от там – и съвършенство на Шън (Духа). Придобивайки способността правилно да се насочва Ци, ние можем да лекуваме, както собствените си заболявания, така и тези на околните. Запазвайки своето здраве, човек натрупва енергия, съхранява се и се подмладява, балансират  се жизнените процеси в тялото – нормализира се телесното тегло, кръвообращението, регулира се кръвното налягане, дишането, опорно-двигателния апарат се стабилизира, подобрява се сексуалната енергия, напълно се премахва стреса, укрепва се имунната система, подобрява се функцията на мозъка, обмяната на веществата се нормализира, а като крайна фаза  се забавя  и дори спира.

За кого е предназначен
Тайчи може да бъде изучаван и практикуван от всички и навсякъде – млади и възрастни, мъже, жени и деца; в спортните зали, у дома и сред природата.

 

За практиката в WE club

 

Обучението ще стартира на 21 ноември в четвъртък от 19:00ч. до 20:30ч.
Цена на въвеждащите уроци: 10лв.

Изучава се Ян фамилен стил. Ян направлението е създадено от Майстор Ян Лучан и в момента е най- разпространен в световен мащаб, поради характера на движенията, които имат много силен здравословен ефект.
Въвеждащите уроци  обхващат теорията и практиката в Ян стил на тайчи, биомеханика на тялото и базовите движения. Обучението е предназначено както за начинаещи така и за практикуващи. Целта е да се улови спецификата на Ян стилът в тайчи, да се изгради правилна концепция за движенията и връзката между отделните зони на тялото.

За преподавателя:

Силви Велев е роден през 1965 г. Завършил е История. Бойни изкуства практикува от 1981 г., като преподава  тайчи и чигун, сертифициран инструктор от Световната Ян стил Асоциация по тайчичуан. Негови учители са Красимир  Димитров – Китаеца и  Майстор Ян Дзюн- глава на фамилията Ян. Традиционно следва линията Ян Чънфу – Ян Джъндуо – Ян Дзюн.  През 2001 г. създава Тайдзи Академия „Небесен Дракон“.
Ръководи се от китайската сентенция: „По-добре да видиш едно нещо от 10 000 ъгъла, отколкото 10 000 неща от един ъгъл .”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *